Lato to czas soczystych i słodkich jagód, które barwią palce i usta. Można je zjadać prosto z krzaka, ale świetnym pomysłem jest także podanie ich w formie aromatycznych muffinek wypełnionych po brzegi słodką czekoladą. Jagody sprawią, że babeczki będą wilgotne i miękkie. Sprawdź koniecznie przepis!
Jak zrobić muffiny czekoladowe?
Aby cieszyć się słodkimi i aksamitnymi muffinami czekoladowymi, rozgrzej piekarnik do 190℃ i przygotuj foremki z papilotkami. Następnie sięgnij po potrzebne składniki:
- 200 g cukru,
- 150 g masła,
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 1 duże jajko,
- 330 ml jogurtu naturalnego,
- 15 ml ekstraktu waniliowego,
- 360 g mąki pszennej,
- 4 g sody oczyszczonej,
- 200 g świeżych lub mrożonych jagód,
- do dekoracji: 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel.
Białą czekoladę połam na drobne kawałki, a następnie razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kiedy składniki się połączą, odstaw masę do wystygnięcia.
Do osobnego naczynia wsyp cukier, dodaj jajko i wlej ekstrakt waniliowy oraz jogurt. Krótko wymieszaj trzepaczką, a potem przesiej do masy mąkę i sodę oczyszczoną. Delikatnie połącz składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj jagody oraz rozpuszczoną czekoladę.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek i piecz przez 25-30 minut do zarumienienia. Kiedy babeczki będą upieczone, wyjmij je z piekarnika i od razu przełóż na kratkę do wystygnięcia.
Jak ozdobić jagodowe muffiny z czekoladą?
Jagodowe muffinki będą pięknie prezentować się na stole, jeśli zdecydujesz się udekorować je polewą czekoladową, którą używasz do ozdobienia ciastek czekoladowych. Rozpuść tabliczkę w kąpieli wodnej lub mikrofali, a następnie gorącą czekoladę wylej na ustawione na kratce babeczki. Pozwól polewie spłynąć na boki, aby uzyskać tzw. efekt drip cake.
Na koniec u góry poukładaj świeże jagody. Połóż je zanim czekolada zastygnie, żeby mogły się „przykleić”. Polewa nie chce zastygnąć? A może spieszysz się? Włóż muffiny do lodówki. W niskiej temperaturze czekolada szybko zastygnie.
Tak przygotowany deser przechowuj w temperaturze pokojowej i podawaj w towarzystwie lodów oraz aromatycznej, gorzkiej kawy.