Większość z nas uwielbia tosty, zapiekanki, ciepły chrupiący chleb np. z szynką, serem czy tofu oraz pomidorem, a nawet z dżemem. Taki pyszny posiłek możemy sobie zapewnić dzięki opiekaczowi do tostów. Czym jednak się kierować przy wyborze odpowiedniego sprzętu?
Po pierwsze: moc opiekacza
Najlepiej będzie zdecydować się na opiekacz o dość wysokiej mocy. Powód jest prosty – im większa moc, tym szybciej będziemy mogli cieszyć się pysznymi tostami.
Po drugie: rodzaj powłok płyt grzejnych
Przy zakupie opiekacza do tostów, powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego zostały wykonane powłoki grzejne, na które będziemy kłaść kromki. Najlepiej sprawdzi się taki, do którego nie będą przywierać kanapki. Będzie łatwiej nam się go czyściło, a także tosty nie będą się przypalać. Odpowiednie okażą się powłoki grzejne ceramiczne.
Po trzecie: rodzaj obudowy
Na rynku dostępne są między innymi opiekacze z obudową metalową oraz plastikową.
Jeśli chodzi o obudowę z metalu, taki opiekacz będzie co prawda ciężki, ale na pewno możemy liczyć na bezpieczeństwo oraz elegancki wygląd.
Z kolei, jeżeli mówimy o obudowie z plastiku, może ona się za bardzo nagrzewać (a nawet przetopić), więc nie będzie zbyt bezpieczna dla dzieci.