Czasem niektórym z nas nudzi się Facebook bądź potrzebujemy zrobić sobie przerwę od social media. Wówczas pojawiają się dwa rozwiązania: można zdezaktywować konto na portalu albo całkowicie je usunąć.

Na czym polega dezaktywacja konta i jak tego dokonać?

Ta funkcja jest przydatna dla osób, które nie chcą usuwać konta na Facebooku, lecz tylko od niego odpocząć. Ich profil wraz ze zdjęciami i postami nie będzie wówczas widoczny.

Dezaktywacja konta nie powoduje usunięcia naszych postów, zdjęć, konwersacji itd. Ponadto, pozwala nam cały czas korzystać z Messenger’a oraz logować się za pomocą Facebooka na Instagramie czy Spotify.

Dezaktywować konto na Facebooku możemy po wejściu w ustawienia. Szukamy przycisku „Dezaktywuj konto” i postępujemy zgodnie z instrukcjami. Konto można później w dowolnej chwili aktywować.

Co jednak zrobić, jeśli chcemy trwale usunąć konto na Facebooku?

W pierwszym kroku powinniśmy pobrać kopię zapasową naszych zdjęć, postów oraz filmików (gdyż po usunięciu konta nie będzie możliwe ich odzyskanie). Następnie klikamy w kwadratowy przycisk z trzema poziomymi kreseczkami, znajdujący się w prawym górnym rogu strony. Po wybraniu przycisku, szukamy opcji „Ustawienia”. Klikamy w nią i scrollujemy do hasła „Twoje informacje na Facebooku” i wybieramy opcję „Usuń konto i informacje”. Gdy już tego dokonaliśmy, pojawi się prośba o wpisanie naszego hasła z Facebooka. Wykonujemy tą czynność i klikamy opcję „Wyślij”.

Usuwanie wszystkich zebranych przez portal Facebook informacji na nasz temat, naszych polubień itd może potrwać nawet do 90 dni.

Co w przypadku, kiedy się jednak chcemy zatrzymać nasze konto na Facebooku?

W takim przypadku mamy 30 dni (po usunięciu konta) na to, aby zalogować się na naszym koncie na Facebooku. Następnym krokiem jest kliknięcie przycisk „Anuluj usunięcie”.

Jak usunąć konto na Facebook?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here